سردار شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی فقط فرمانده نظامی نبود ، آن روز که نجف رفت و ضریح گرد گرفته و حرم متروک امام علی «ع» را دید ، فرمان بازسازی و تامین امنیت عتبات عالیات در عراق را هم صادر کرد.
فرمان سردار سال ۱۳۸۲ صادر شد، نیت زدودن گرد جنگ و غم غربت از رخ حرمهای نجف و کربلا بود. بعد هم قصه کاظمین و سامرا شروع شد. رد خمپاره و گلوله و سرقت زخم عمیق در دل حرمها بودند. تعریف میکرد که حتی تعداد زائرها هم آنقدر زیاد نبود. فضا حتی در شأن نبود. فرمانده حتی به وقت نبرد با داعش برای یک لحظه، دستور توقف بازسازی حرمها را صادر نکرد. حرمها در سامرا، کاظمین، نجف و کربلا در زمان حمله داعش با وجود تهدیدهای گسترده، امنترین جای عراق بودند. سردار سلیمانی در جمع همرزمانش در سنگر بازسازی عتبات عالیات گفته بود که «حرمها باید در شأن باشد». بعد از بازسازی، پروژههای توسعه عتبات عالیات آغاز شد، توسعه حرم حضرت علی (ع) یکی از بزرگترین آنها به شمار میآید که از سال ۱۳۹۰ به همت هنرمندان و مهندسان ایرانی آغاز شده و همچنان ادامه دارد. ستاد بازسازی عتبات آن را به لحاظ فنی و وسعت، یکی از بزرگترین پروژههای جهان اسلام نامیده است. توسعه حرم امیرالمؤمنین (ع) مزین بنام صحن و شبستان حضرت زهرا (س) دو بخش زیارتی و غیر زیارتی تشکیل شده است. بخش غیرزیارتی شامل ساختمان موزه برای نگهداری و نمایش آثار تاریخی و عتیقههای موجود در خزانه این حرم، ساختمانهای اداری، کتابخانهای با ظرفیت یک ملیون کتاب و مجهز به کارگاه ترمیم نسخ خطی و یک شبستان بزرگ به منظور برگزاری دروس حوزوی و سخنرانیهای دینی است. بخش زیارتی آن که ۵۰ درصد از کل مساحت را تشکیل میدهد که شامل یک مصلا و خدمات رفاهی همچون مهمانسرای زائران، سرویس بهداشتی و غذاخوری خادمان حرم است. حرم حضرت علی (ع) تا پیش از آن که یکی از کوچکترین فضاهای زیارتی را در عتبات عالیات عراق داشت و دیگر پاسخگوی نیاز زائران نبود، اینک مساحت آن ۲۰ برابر شده است. این طرح بیشتر با نذورات و کمکهای مردمی اجرا شده است. حرم امام حسین (ع)، اما یکی از فنیترین و تخصصیترین پروژههای ستاد بازسازی عتبات عالیات محسوب میشود که در جریان آن نه تنها فضای حرم چند برابر وسعت پیدا میکند که گنبد آن ۷ برابر بلندتر و فضای قدیمی حرم با لاغرسازی ستونها وسیعتر میشود. این پروژهها با نظارت مستقیم سردار شهید قاسم سلیمانی مدیریت و اجرا میشدند.
ستاد بازسازی عتبات عالیات که پس از ۱۵ سال آشکار کرد بنیانگذار و پرچمدار این ستاد، سردار سپهبد قاسم سلیمانی بوده، اینک فیلمی را از بازدیدهای نظارتی فرمانده با همراهی ابومهدی مهندس ـ رهبر حشدالشعبی ـ از این پروژهها منتشر کرده است.
درباره این سایت